+31 (0)6 49 66 28 60 info@bikefittingservice.com

Bike Fitting

Door onze biomechanische analyse helpen wij u uw individuele optimale positie op de fiets te vinden. In de juiste positie zult u aangenamer, krachten sparend, effectief, pijnvrij en sneller kunnen fietsen. Een analyse en fitting kunnen zowel tot verbetering van het zitcomfort (ergonomie) als tot prestatieverbetering (power, Watts) bijdragen. Ook kunnen pijnpunten zoals bijvoorbeeld in rug, schouders, armen of polsen geëlimineerd worden. De optimale zitpositie – en de daardoor optimale spierkrachtoverbrenging – is een zeer belangrijke factor, aangezien er bij een gelijke conditionele toestand meer efficiënt wordt gefietst.

Alhoewel fietsen als een low impact sport wordt gezien betekent dit niet dat er geen overbelasting blessures ontwikkeld kunnen worden. Integendeel, de helft van de blessures zijn het gevolg van overbelasting. Door de fixatie op de pedalen en het zadel voltrekt de fietsbeweging zich in een gesloten keten. Een getrainde wielrenner maakt gemiddeld 5.700 omwentelingen per uur. Als de interactie tussen de drie contactpunten zadel, pedalen en stuur niet optimaal is, kan dit gemakkelijk tot overbelasting leiden.

Doelen en nut van een Bikefitting:

 • Mocht u pijn ervaren tijdens het fietsen de weg te openen naar pijnvrij fietsen.
 • Prestatiestijging zonder extra training.
 • Oorzaken analyse bij klachten aan bewegingsapparaat.
 • Optimalisatie van de persoonlijke biomechanica.
 • Informatie en kennis over uw persoonlijke traptechniek.
 • Bescherming tegen nadelige belastingen door verkeerde instellingen.
 • Hulp in de omgang met asymmetrieën.
 • Het bereiken van een natuurlijke, efficiënte en uitgebalanceerde positie op uw fiets met de juiste balans, minder lichamelijke inspanning, betere reactie en coördinatie.
 • Beter presteren met minder stress op het lichaam.
 • Met behulp van onze passie, kennis, ervaring en inlevingsvermogen maken we u een betere fietser.
 • Ontdekken van een gelijkmatige krachtoverdracht en controle op de fiets.
 • Een investering in uw toekomst, en gezondheid.
 • Van iedere analyse, fitting en advies ontvangt u een rapport. In uw rapport staan de uitslagen van de biomechanische analyse, analyse van de zitpositie vóór en na de bikefitting en eventueel een samenvatting van de trainingsadviezen. 
 • Met behulp van onze Shimano Bikefitting database kan u in de toekomst een exacte keuze maken van framemaat en onderdelen. Hierdoor kunt u zichzelf behoeden voor een foute aankoop waardoor u tenslotte vele kostbare euro’s kan besparen.
 • Geniet meer van uw sport en fiets langer in uw leven!

 

SOORTEN FITTINGS

Statische Fitting

  • Intakegesprek
  • Lenigheidstesten aangezien dit een belangrijke invloed heeft op de marge waarbinnen we een comfortabele zit kunnen bereiken.
  • Met behulp van de meetapparatuur worden 10-14 lichaamsmaten opgenomen welke nodig zijn voor een juiste standaard te vinden in verband met de maten van frame en afstelling van de drie contactpunten; zadel, stuur en pedalen.
  • Deze analyse vertaalt de lichaamsafmetingen naar alle soorten disciplines en voorkeuren.
  • Ook wordt er rekening gehouden met uw pedaalhoogte en schoenzooldikte.
  • Met behulp van onze Shimano Bikefitting database met meer dan 35.500 fietsen kan u een gerichte keuze maken van eventueel aan te schaffen merken of modellen zodat u in uw zoektocht naar een nieuwe fiets exact weet wat u het beste aankoopt. Maar ook wanneer u een fiets op maat wil laten maken weet u exact welke framemaat en onderdelen u moet bestellen. Dankzij deze analyse kunt u een gerichte keuze maken en u behoeden voor een foute aankoop waardoor u tenslotte vele kostbare euro’s kan besparen.
  • De gegevens worden in het Shimano Bikefitting programma ingevoerd. Als resultaat krijgt u een Setup Bike Report dat exact de juiste framemaat en de optimale afstelling van zadel, stuur en pedalen aangeeft.
  • Ook kunt u met een statische fitting uw bestaande fiets op een snelle eenvoudige manier laten afstellen tegen meerprijs.
  • De statische fitting kunt u ook combineren met Afstellen Schoenplaatjes en Digitale Zadelanalyse.

Dynamische Fitting

                     of 

Bij deze fitting wordt de Statische fitting uitgebreid met:

 • Optimalisatie van uw persoonlijke biomechanica en zitpositie.
 • Er wordt gefietst op de fitting-bike. Tijdens het fietsen kunnen we zonder dat u hoeft af te stappen wijzigingen aanbrengen. Hierdoor voelt u iedere wijziging veel directer en duidelijker.
 • Schoenplaatjes worden juist afgesteld.
 • 3D pedaalanalyse óf digitale zadelanalyse.
 • Na een bike fit is het natuurlijk essentieel dat de fiets wordt afgesteld volgens het advies dat uit de bike fit volgt. Onze Bike Adjuster kan dit met laserprecisie omdat deze vertrouwt op precieze XY-coördinaten, zodat de geadviseerde positie precies kan worden gerepliceerd tussen fietsen, ongeacht de verschillende geometrie die fietsen kunnen hebben. De Bike Adjuster is compatibel met alle soorten fietsen en zorgt ervoor dat meerdere fietsen met identieke posities kunnen worden opgezet, ongeacht de verschillende framegeometrieën. Een nieuwe fiets kan precies zo worden afgesteld dat het de fietspositie van een oude fiets kopieert of er kan een fiets in de oorspronkelijke positie worden gezet na een service of reparatie (monteren van nieuwe onderdelen tegen meerprijs).

   3D Dynamische Fitting

    

                        of

    

   Deze fitting is een Dynamische Fitting uitgebreid met:

    

   • Highspeed en -resolutie optische bewegingsregistratie in combinatie met motion performance sensoren. Realtime metingen met een nauwkeurigheid < 1 mm. Biomechanische gegevens van het volledige lichaam tijdens het fietsen op de fittingbike.
   • Optimalisatie van uw zitpositie bij klachten, pijn en asymmetrieën in het bewegingsapparaat (bv verschil in beenlengte).
   • Voor prestatiegerichte en geambitioneerde fietsers die hun krachtoverbrenging en traptechniek willen optimaliseren en meer power willen genereren.

    

   3D Pro Dynamische Fitting

    

    

    

   Meten is weten op de weg naar perfectie. Deze fitting is een uitbreiding op de 3D Dynamische Fitting waarin we nog verder gaan in het verzamelen van gegevens en data om dit om te zetten in een positie en techniek op PRO niveau.

     

    Schoenplaat afstelling

    Waarom is de voet – pedaal connectie zo belangrijk?

    De positie van het schoenplaatje heeft namelijk een grote impact op de manier waarop de fietser beweegt. En toch wordt het vaak vergeten! De voeten zitten via je schoenen en schoenplaatjes vast aan de fiets. Op die manier bepaalt de positie van de schoenplaatjes hoe én waar onze voeten bewegen.

    Het is belangrijk dat de positie van de voet op het pedaal zoveel mogelijk in de natuurlijke stand staat en beweegt en dat de voet in lijn met de knie beweegt. Dit zorgt voor de meest efficiënte power overdracht en voorkomt blessures. 

    We maken een nauwkeurige analyse van de voeten en knie met gebruik van 3D scanner en laser technologie. Daarna kunnen we de exacte voor- achter, externe- interne en rotatie positie bepalen. Deze positie kunnen we aan de hand van professionele cleat montage apparatuur exact overzetten naar uw schoenplaatjes-schoenen.

    Digitale zadel analyse

     

    Veel fietsers worstelen met zadelproblemen. Sommige accepteren het als een deel van fietsen of hebben het opgegeven een passende oplossing te vinden. Erger is wanneer men gestopt is of overweegt te stoppen vanwege de zadelpijn. Een zadel analyse is niet alleen bij pijn hulpzaam. Ook wanneer u een nieuw zadel wilt aanschaffen of een efficiëntere trapbeweging nastreeft.

    Wat maakt het zadel zo een gevoelig voorwerp?

    Een groot gedeelte van ons lichaam rust bij het fietsen op het zadel. We kampen hier met drukpunten maar ook met wrijving. Hoe groter het oppervlak is hoe minder druk maar hoe meer wrijving.

    De gevoeligheid van huid en botten van de ene persoon kan meer druk of wrijving verdragen dan een ander.

    Belangrijk per persoon is de plaats waar de bloedvaten, spieren, pezen en zenuwen lopen.

    Een groot verschil in druk en wrijving op het zadel is ook hoe hard ik duw op de pedalen. Daarom is bij e-bikes het zadel zeer belangrijk en vaak onderschat. Door de ondersteuning hoeven we minder hard te drukken op de pedalen maar komt er meer druk op het zadel.

    Het eigen gevoel van de fietser is daardoor het belangrijkste.

    Wij werken met de nieuwste digitale zadel selector en meetinstrumenten, dit in combinatie met de technologie van de Spine Concept Methode kunnen wij exact aan de hand van uw lichaamsbouw, flexibiliteit en positie op de fiets een neutrale zadelselectie maken als startpunt in de zoektocht naar het passende zadel. Uit een bestand van meer dan 40 verschillende merken en meer dan 1.000 modellen kunnen we op deze manier een gerichte keuze maken. 

    Wij zijn lid van de Secret Saddle Club. Dit is geen magie of tovenarij, maar een uniek netwerk van toonaangevende bikefitters over de hele wereld wat heeft bijgedragen aan  deze unieke aanpak betreffende fietszadels. Een netwerk dat ons waardevolle inzichten en onschatbare feedback geeft. Dit netwerk heeft zijn stempel gedrukt in de wereld van de fietswetenschap en door bundeling van kennis die wetenschappelijk, biomechanisch en technisch onderbouwt is zo de zoektocht naar het juiste zadel ondersteunt. 

    30 seconden rijden op een zadel is niet hetzelfde als 2 uur per rit en meerdere dagen achter elkaar. Ja, we kunnen de keuzes verfijnen met binnentests, maar om echt het beste zadel voor je te ontdekken, moet je het meenemen voor een ritje. De meeste fietsers bewegen zich tijdens het rijden op het zadel terwijl de weg of het terrein verandert en golft. Daarom is het goed het zadel te testen onder die omstandigheden en in het volume en de intensiteit die je ervaart tijdens het regelmatig rijden buiten op de weg. 

    In ons fitting lab hebben we een uitgebreid aanbod van diverse merken en modellen testzadels welke u niet alleen op onze fitting bike kunt uitproberen maar die u ook op uw eigen fiets 30 dagen kan uittesten. 

    Ieder fietser is uniek. We verschillen als mensen onder elkaar, tussen man en vrouw. Denk maar aan verschil in; bekken, stand van bovenbenen, vorm plaats en grote van de weke delen, positie, dijbeen omvang, druk op pedalen, gewicht op het zadel, symmetrie en communicatie tussen voeten en hersenen. 

    Bij ons is iedere zadel analyse uniek, aan u aangepast met de aandacht die u verdient. 

     

    Hoe werkt een zadel analyse bij ons: 

    • Blessures die momenteel of uit het verleden meespelen, asymmetrie in het lichaam of individuele huidtoestand kunnen ervoor zorgen dat u op een bepaalde manier op het zadel zit. Denk vooraf dus al eens na over uw “zadelverleden”.
    • Flexibiliteitstest, lenigheid, stabiliteit en sterkte van de spieren bepalen uw zithouding op de fiets.
    • De positie op de fiets is in feite het eerste wat gechecked moet worden,
     het zadel is slechts 1 van de 3 contactpunten (zadel, pedalen, stuur) bij het fietsen. Het kan zijn dat zadelproblemen ontstaan door de totale afstelling van de fiets en dat een complete Bikefitting geadviseerd wordt. U kunt het beste zadel ter wereld hebben maar wanneer het niet in de juiste positie staat of je zit niet op de juiste plaats dan zal ook dit zadel niet werken.
    • Neem uw oude zadel mee want daaruit is waardevolle informatie te halen.
    • Neem uw fietskleding mee want belangrijk is dat de set-up van short en zeemleer werkt met het desbetreffende zadel.
    • U krijgt expert tips over bekken- en onderrug anatomie, zadels, fietsbroeken, zemen en nog meer wat zoal aan en rond onze weke delen, zitvlak en zadel een rol speelt.

     

    3D Dynamische Aero- & Triathlonfitting

    Stabiele Biomechanische uitgangspunt creëren en van daaruit ruimte voor aero.

    Is snelheid op de fiets het belangrijkste? Als wedstrijdrijder moet je daar niet over nadenken maar ook als je een liefhebber bent is het leuk je maximale snelheid op te zoeken. Een belangrijke manier om sneller te gaan zonder extra te trainen of je in te spannen kan door je aerodynamica te verbeteren. Wanneer je fietst wordt tot 80% van de weerstand veroorzaakt door luchtweerstand. 90% hiervan bestaat uit ons lichaam op de fiets.

    Wij helpen jou je aerodynamica te verbeteren.

    Met de volgende aero-aspecten wordt rekening gehouden: Positie van hoofd, armen, rug, ellenbogen. Er wordt een analyse gemaakt van uw specifieke lichaamsbouw en lenigheid in dit bereik. Ons doel is een houdbare positie te creëren welke efficiënt is in termen van Power output, en geen risico veroorzaakt voor overbelastingblessures.

    Belangrijk is om een stabiele biomechanische uitgangspositie te creëren en van daaruit ruimte creëren voor een aerodynamische positie. 

    Vaak is het bereiken van de ideale positie dan ook een proces met minimale veranderingen om lager en compacter te komen. Het doel hiervan is om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan de nieuwe positie en het verlies aan power dat kan ontstaan door te drastische veranderingen in één keer te voorkomen.

     

    TIJDSDUUR en PRIJZEN FITTING:

     

    Overzicht soorten Bikefittings Statische Dynamische 3D Dynamische 3D Pro Dynamische 3D Dynamische Aero & Triathlon
    Prijzen € 100 € 205 € 265 € 365 € 365
    Gemiddelde tijdsduur min. 60 min. 120 min. 150 min. 180 min. 180 min.
    Interview en fysieke intake
    Huidige Bike set-up
    Voet analyse
    Knie analyse
    Schoenplaatjes afstellen
    Dynamische metingen op de fittingbike
    Optimalisatie instelling zadel -hoogte, -setback en -positie
    Optimalisatie instelling stuur
    Optimalisatie cockpit
    3D Video analyse
    Pedaalanalyse
    Zadelanalyse
    Pedaal- òf Zadelanalyse
    Vergelijking voor-na
    Fietsafstelling met nauwkeurige lasertechnologie
    Tips voor training
    Rapport

     

    Pakket Gemiddelde tijdsduur Prijs
    Statische Fitting 60 min. € 100
    Dynamische Fitting 120 min. € 205
    3D Dynamische Fitting 150 min. € 265
    3D Pro Dynamische Fitting 180 min. € 365
    3D Dynamische Aero- & Triathlonfitting 180 min. € 365
    Digitale zadelanalyse 90 min. € 155
    Schoenplaat Afstelling 30 min. € 40
    2efiets afstellen (zelfde fietstype)
    € 50
    2efiets afstellen (ander fietstype)
    € 100
    Extra maatadvies na Bikefitting € 5

    Vraag bij uw werkgever en ziektekostenverzekeraar naar mogelijkheden voor een deelvergoeding.