Aero Lab

 

Wat is het belangrijkste wanneer we over aerodynamica spreken voor het fietsen?

Een houdbare positie creëren welke efficiënt is in termen van Power output, en geen risico veroorzaakt voor overbelastingblessures.

Is snelheid op de fiets het belangrijkste? Als wedstrijdrijder moet je daar niet over nadenken maar ook als je een liefhebber bent is het leuk je maximale snelheid op te zoeken. Een belangrijke manier om sneller te gaan zonder extra te trainen of je in te spannen. Dit kan door je aerodynamica te verbeteren. Wanneer je fietst wordt tot 80% van de weerstand veroorzaakt door luchtweerstand. Deze luchtweerstand bestaat hoofdzakelijk uit het frontale vlak van fietser, fiets, helm, kleding en schoenen. Daarnaast speelt ook nog een stukje wrijving en drukweerstand een rol. Wij helpen jou je aerodynamica te verbeteren.

Welke manieren kunnen we aanrijken om de wind te foppen.

 • Bikefit
 • Aero bike
 • Flexibiliteit
 • Aero wielen
 • Aero helm
 • Skin suits
 • Lichaamsverzorging

 

 

Doe een bike fit

Natuurlijk is één van de beste manieren om je positie op de fiets te verbeteren een bikefit. Maar we hebben voor jou ook een special Aero fitting en coaching programma.

3D Aerofit

Met behulp van het Bioracer Aero programma creëren we een virtuele windtunnel en kunnen we extra Power opbrengst, tijdswinst en snelheid winst berekenen. Dit helpt de aerodynamische weerstand in beeld te brengen en te reduceren. Na een aero fit kan er een vermindering bereikt worden van de aerodynamische weerstand van 5- tot 15%.

Iedere individuele fietser heeft zijn of haar unieke aero positie afhankelijk van de lichaamsbouw zoals brede of smalle schouders, flexibiliteit of spiermassa. Dit betekent dat er geen vaste formule is voor de optimale aero positie dat uit een programma rolt. Dit echter gecombineerd met onze expertise, live data output en persoonlijke feedback tijdens de aerofit kunnen we de optimale aero positie vinden welke het meeste vermogen oplevert, comfortabel is en voldoende lang is vol te houden.

Hoe gaat een 3D Aerofit in zijn werk bij ons?

 • U krijgt sensoren op het lichaam zodat we in 3D uw bewegingen en stabiliteit kunnen volgen.
 • Het frontale vlak wordt gescand en gemeten vanuit de huidige positie zodat een basis lijn kan worden bepaald.
 • Nadat een hypothetisch te fietsen snelheid is ingebracht in de software kan de ideale aero positie vastgelegd worden en vergeleken met de huidige positie.
 • Door de houding van de positie van de fietser te veranderen krijgt de atleet directe feedback wat de invloed is van deze positieverandering.
 • Via vakkundige interpretatie van de data kunnen we uw positie optimaliseren.
 • We zijn in staat de testen af te nemen terwijl men dynamisch aan het fietsen is met realistische belasting.
 • U leert welke positie en lichaamshouding u de grootste aantallen Watts geeft bij een bepaalde snelheid.
 • De software berekent een wattage delta van deze ideale positie. Deze berekening stelt ons in staat nauwkeurig de vast te houden aero positie te bepalen.
 • U kunt uw optimale aerodynamische positie volgen en trainen.
 • Ook is “live” te zien wat een andere positie voor invloed heeft op dit wattage en wat eventueel de winst in snelheid of tijd kan zijn.
 • Om de Aero Fit zo nauwkeurig mogelijk te maken wordt er ook rekening gehouden met “drag” (luchtwervelingen achter de fietser) en de gemiddelde luchtdichtheid.
 • Wielen en bijvoorbeeld kleding kunnen niet met het Bioracer Aero Fit systeem vergeleken en gemeten worden, verschillende posities, helmen en sturen wel.

 

Tijdsduur Prijs
 3D Aerofit 60 min € 100

 

Windtunnel Test

  • Wanneer u in het verleden een aero fit heeft gehad en een optimale aerodynamische positie is gevonden kan deze getest worden in de windtunnel. Daar kunnen we deze positie verder verfijnen.
  • Dankzij onze samenwerking met de windtunnel van Bike Valley zijn we in staat deze exclusieve tests te organiseren. Wanneer we voldoende geïnteresseerden hebben voor een windtunnel test organiseren we in gezamenlijk overleg een datum.
  • De windtunnel test is een vervolg op ons aerodynamische fitting aangezien er reeds lichaamsbesef aanwezig moet zijn over aerodynamische houding en aerodynamiek.

   

  Rij op een TT, triatlon of aero road bike

  Wat eigenlijk de basisidee is van een TT bike is het frontale vlak te reduceren. Maar waar sommige rijders zich vergissen is de idee dat ze zo laag mogelijk moeten zitten om snel te zijn. Dit is echter niet altijd nodig. Men mag niet vergeten dat een aero positie op de fiets van start tot finish moet zijn vol te houden. Iedereen kan zich in een super aero positie proppen voor 5 minuten, maar wanneer je snel wilt zijn moet je deze positie veel langer kunnen volhouden.

  Wanneer je echter geen 100% TT- of triatlonbike wilt kopen (tenzij je altijd tijdritten of puur triathlon wedstrijden rijdt) kan je altijd opteren voor een Aero bike. Wij adviseren u graag hierin wat uw mogelijkheden zijn mede afhankelijk van uw lichaamsbouw, lenigheid en kracht. 

  Verbeter je flexibiliteit

  Flexibiliteit is een zeer sterk onderschatte factor in het fietsen en zeer belangrijk, zeker voor diegene die snel en aerodynamisch willen rijden.

  Door een regelmatige stretching sessie neemt je flexibiliteit toe, en kan je een meer aerodynamische  positie makkelijker volhouden op de fiets. Je kan makkelijk aan je flexibiliteit werken thuis door stretching oefeningen, foam rolling, yoga of pilates. Dit hoef je ook niet voor uren per sessie te doen maar elke dag een tiental minuten maakt al een heel verschil.

  Wij kunnen u hierin graag verder helpen. Wij werken ook samen met de online training sessies van Dynamic Cycling waarvoor wij u een kortingscode van 15% kunnen geven. Neem gerust contact hierover op met ons en wij helpen u verder op weg.

  Aero wheels

  Aero wielen geven je geen gratis snelheid omdat je ze zal moeten kopen en ze zijn meestal duur. Maar met aero wielen kan je een grote stap maken naar meer snelheid met hetzelfde lichaam in dezelfde vorm. 

  Aero helmen

  De luchtstroom over en achter je helm is een factor die een groot verschil kan maken in je aerodynamiek. De meeste fabrikanten hebben inmiddels aero helmen welke gemaakt zijn om de aerodynamiek te verbeteren zonder aan comfort, gewicht of ventilatie in te leveren. Tijdswinst in dit grote aanbod verschilt veel het is dus zeker de moeite waard om zich voor aanschaf daar in te verdiepen.

  Bij ons kunt u terecht voor keuze aan een uitgebreid aanbod van fietshelmen. Wij zijn officieel testcentrum van diverse fabrikanten zodat u hun aero helmen kan testen en er zo zeker van bent de juiste helm aan te schaffen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

  Suits

  Of op z’n minst kleding die goed past. Alles dat flappert op een fiets veroorzaakt weerstand. Net zoals een aero helm kan aero kleding het verschil maken wanneer de marges tussen winnen en verliezen zeer klein zijn. Omdat de meesten onder ons niet snel flitsende skin suits zal dragen is het wel belangrijk kleding te dragen die goed past aangezien dit meer verschil maakt dan alleen maar comfort. Doel is om een goede vloeiende luchtstroom rond je lichaam en je fiets te hebben en alles dat dit verstoord maakt je langzamer.

  Het scheren van je benen

  Inderdaad maakt het scheren van je benen een verschil, terwijl het hebben van een baard bijna geen verschil maakt. Ondergetekende mocht daarover al eens een bijdrage leveren in het tijdschrift fiets. Ook deze zaken komen in een Aero fitting aan bod.